2012 m. vasario 28 d., antradienis

Norit būti laimingi ir sveiki? Eikit miegot ir kelkitės laiku!

Salvador Dali

Skaitau O.G. Torsunovo pamokymus apie dienos režimo svarbą, ir negaliu atsistebėti! Įsivaizduokit, kad visos mūsų problemos, su kuriomis susiduriame, yra iš esmės dėl to, kad nesilaikom (arba nesilaikėm praeituose gyvenimuose) laiko diktuojamos tvarkos, nesivadovaujam Saulės ir Mėnulio judėjimo dangaus skliautu cikliškumu.

Žinoma, geriausia bus, jei patys pasiskaitysite O.G. Torsunovo aprašytą dienos režimą, bet jei norit trumpos reziumė, kas man pasirodė įdomiausia, tuomet su džiaugsmu ir malonumu pasidalinsiu savais atradimais :)

Taigi, svarbiausia žmogui eiti miegoti laiku ir keltis laiku.


Miegas


Pradėsiu nuo to, kad svarbu ne tik kada užmiegi, bet ir kaip pasiruoši miegui.

Nuo 18 val. reiktų vengti visų protą aktyvinančių ir kūną žvalinančių veiklų - "Protų mūšių", šokių pamokų, treniruočių, pamokų ruošimo, trilerių ar "siaubiakų" žiūrėjimo. Tinka viskas, kas ramina, atpalaiduoja - bendravimas su artimaisiais ar draugais, malonūs skaitiniai, ramūs fiziniai pratimai, pasivaikščiojimai gryname lauke. Svarbu išvalyti protą nuo visų nerimastingų, stresą keliančių minčių, atsikratyti viso per dieną sukaupto negatyvo. Galvokite apie tai, kas malonu - artėjančias atostogas (nes jos gi su kiekviena diena artėja ;) ), apie tai, kas šiandien nutiko malonaus (nes bent 1 dalykas tikrai privertė jus šyptelėti), apie mielus, brangius žmones, apie smagius užsiėmimus. 

"Negatyvi sąmonė griauna mūsų organizmą 24 val. per parą, taigi net miegant. Tai klastingas priešas, pastojantis mums kelią į laimę, ir tuo pačiu metu verčiantis galvoti, kad viskas yra gerai, kad nėra jokių problemų."
O.G. Torsunov "Dienos režimas"

Taigi, nusiteikiate pozityviai, atsipalaiduojate ir po truputį imate ruoštis miegui. Nepaminėsiu turbūt nieko naujo:
1. Kambarys, kuriame miegate, turi būti gerai išvėdintas ir miego metu, net ir žiemą, turi būti nors kiek praverta orlaidė. (Jau nekalbu apie tai, kad miegamąjame negalima rukyti! :) )
2. Kambaryje neturi būti jokių veikiančių elektrinių prietaisų, netgi užmigti degant šviesai nėra patartina. 
3. Tvarka vedų kultūroje - labai svarbu! Sunku gerai išsimiegoti, jei visur primėtyta rūbų, tik gyvačių išnarų, o dulkių sluoksniai guli it kilimai :)
4. Kalbant apie dulkių kilimus - miegamąjame geriau atsisakyti kilimų ar kiliminės dangos. Ir būtent dėl to, kad jie renka dulkes.
5. Į miegamąjį netgi rekomenduojama neįsileisti svečių! :)

Gerai, sakykim, jau pasiruošėm miegui. Kada reikia eit į lovą? Ogi... 21 val. Anot Vedų, suaugusiam žmogui pakanka 6 valandų miego - 3 valandos iki vidurnakčio ir 3 valandos po vidurnakčio. O jei jūs esate "pelėda" tai reiškia, kad praeitame gyvenime nesilaikėte dienos režimo, tad šiame gyvenime, nors ir stengiatės gyventi teisingai, patiriate labai daug trugdžių.... Tačiau nepaisant ar jūs "pelėda", ar "vyturys", visiems galioja tos pačios taisyklės...

Kas būna, jei nesilaikote taisyklių ir einatie miegoti vėliau?

Inetlektas ir protas geriausiai pailsi tarp 21 ir 23 val. Jei užmiegate 22 val., nukentės jų funkcijos. Jei užmigsite dar vėliau, sąmonė ims degraduoti. Pirmieji degradacijos požymiai - dėmesio koncentracijos sumažemijas arba didelė psichinė įtampa, žalingų įpročių sustiprėjimas, valios susilpnėjimas, sekso, valgio, miego ir konfliktinių situacijų poreikio padidėjimas. Kitaip tariant - jei einate miegoti po 21 val., patys ieškote, iššaukiate konfliktines situacijas.

Jei žmogus atkakliai nemiega tarp 22 ir 24 val., ilgainiui jam išsivysto depresija... Ilgiau nesilaikant režimo, žmogus nustoja suprasti, ką galima daryti, o ko - ne, kaip pasielgti įvairiose gyvenimiškose situacijose, vis sunkiau atsikratyti žalingų įpročių. Ima silpnėti atmintis, žmogų nuolat kamuoja susirūpinimas, nerimas. Jis nuolat pyksta, keikiasi arba verkia.

Jei nemiegate tarp 23 ir 1 valandos nakties, po kurio laiko pasireikš raumenų ir nervinės sistemos sutrikimai. Užtenka vos kelių tokių naktų, ir iškart pajausite silnumą, pesimizmą, vangumą, apetito sumažėjimą, sunkumą visame kūne, psichinį ir fizinį nuovargį.

Nemiegant tarp 24 ir 2 val. ilgainiui sutriks viso organizmo gyvybinių funkcijų balansas.

Jei nemiegate tarp 1 ir 3 val. nakties, tampate irzlus, agresyvus, o paskui dar įsitaisote ir maniakinę-depresinę psichozę, atbunka visos juslės.

"Už miego režimo nesilaikymą laikas baudžia taip griežtai, kad žmogus suserga nervinėmis ir psichinėmis ligomis"
O.G. Torsunov "Dienos režimas"

Kėlimasis

Kaip mūsų senoliai sakė - ankstyva varna dantis rakinėja, vėlyva - akis krapštinėja. Pasirodo, jei laiku neatsibundate, praktiškai neturite šansų laimės paukštę pagauti už uodegos...

Taigi, grįžkim prie to, kad idealiu atveju žmogus turi miegoti 3 valandas iki ir 3 valandas po vidurnakčio. Tai reikštų, jog keltis turime... 3 valandą ryto! Mane tai šokiravo, o jus?

Bet viskas nėra taip baisu... :) Pasirodo mums, pasauliečiams, neketinantiems atsiskirti, nėra būtina keltis 3 val. ryto. Galima keltis... tarp 3 ir 4 val. ryto :) Tačiau būtent šis laikas Kūrėjo yra skirtas dvasinei praktikai užsiimti. Tie, kurie sąžiningai laikosi tvarkaraščio ir nuo 3 iki 4 val. skiria savo laiką dvasiniam tobulėjimui, Gyvenimas yra paruošęs jiems brangią dovaną - jiems atsiskleis didžiausios sielos paslaptys. Štai taip, užtenka tiesiog eiti miegoti laiku, atsikelti 3 valandą ryto ir viskas, jūs galite tapti didžiu dvasinio pasaulio žinovu.

Jei kelsitės tarp 4 ir 5 ryto, garantuotai tapsite optimistu. Šiuo metu visa gamta bunda ir paukščiai ima giedoti, tad tiesiog neįmanoma atsispirti visuotinam laimės jausmui. Žmonės, kurie keliasi šiuo laiku, gali būti mokslininkais, poetais, kompozitoriais, muzikantais.

Tie, kas keliasi tarp 5 ir 6 val. ryto.,  bus fiziškai ir psichiškai žvalūs ir sveiki. Tai taip pat tinkamas metas dvasinei praktikai, nes Saulė dar neaktyvi, o Mėnulis jau neaktyvus, tad ir mūsų protas labai imliai priima bet kokią informaciją.

Tie, kurie keliasi tarp 6 ir 7 val., nei daug ką išlošia, nei pralaimi.

Jei žmogus keliasi tarp 7 ir 8 val., visą dieną blaškysis, jaus energijos ir dėmesingumo trūkumą. Prasidės migrenos, imuniteto sumažėjimas, pasyvumas, mažas skrandžio rūgštingumas, kepenų nepakankamumas. Jei toks žmogus turi dirbti ar mokytis, t.y., versti save kovoti su energijos nepritekliu, tuomet jis taps nervingu, didės apetitas, hipertojija, padidės rūhštingumas, prasidės visokie uždegiminiai procesai. Ir viskas tik dėl to, kad atsikėlė tarp 7 ir 8 val.

Kaip galite suprasti, atsikėlus 8-9 val. gyvenimas tampa dar niūresniu - jie jau nebe įstengia kovoti su savo žalingais įpročiais, serga chroniškomis, sunkiai pagydomomis ligomis, gyvenime persekioja nusivylimai, sunkumai ir nesėkmės.

9-10 val. besikeliančių laukia depresija, apatija, nenoras gyventi, nusivylimas likimu, baimė, įtarumas, nekontroliuojamas pyktis, nelaimingi atsitikimai, greitai progresuojančios sunkios ligos, invalidumas arba ankstyva senatvė...

***

Nežinau kaip jums, bet man tai šiurpoka ir kartu labai paprasta. Esu iš tų, kuriems keltis anksti gana lengva. Na, bent jau palyginus su kitais... kiekvieną rytą vos ne vos prisiverčiu atsikelti ne vėliau 6 val. ryto, nors planas atsikelti bent jau 5 val. :D. Tomis laimingomis dienomis, kai visgi pavyksta atsikelti lygiai 5 val. atrandu, kad gyvenimas puikus! Kai iki darbo turi net 4 valandas laiko vien tik sau, tuomet visa diena praeina lengvai, be streso ir įtampos. Tačiau... man dar gerokai reikia padirbėti su savim :) Kai pagaliau galėsiu keltis iki 4 val. ryto, būtinai papasakosiu, koks tai jausmas :)





3 komentarai:

  1. Kaip bebūtų keista, bet pritariu. Mano "dabartinis grafikas" toks, kad einu miegoti apie 9-9.30. Ir jei iš karto užmiegu (kas dažniausiai ir būna, jei nenaršau inete), tai maždaug 2-3 val. nakties prabudus, jaučiuos taip gerai išsimiegojus... nors imk ir kelkis... Bet kad tas žmogiškasis faktorius: tai visus prižadinsiu, kažkas prasčiau miegos, nes manęs nėr šalia, tai ką aš kaip durnė naktį bimbinėsiu, ar iš vis pasakys, kad man visai kuku, kad 4 ryto siuvinėju/mezgu/skaitau ar dirbu prie kompo, ir išvis ko man keltis, kai visgi "laisva" diena be darbinio grafiko ;))) Už tat kai jau tenka keltis apie 7-8 val., nes visi keliasi jau, nors užmušk, bet mirštu kaip noriu miego ir baisiai pikta, kad reikia keltis...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir aš natūraliai imu norėti miego tarp 20 ir 21 val. Bet jei užsižiūriu filmus, tai... Ir dar pastebėjau, kad nors miegu tiek pat valandų, bet geriau išsimiegu, jei šalia nebūna įjungto kompo (esu mėgėja prieš miegą pažiūrėti kokių filmų ir dažnai užmiegu neišjungusi kompo...)

    AtsakytiPanaikinti
  3. na jaunimas ateis laikas ir pagyvensit kaip senukai, senuku grafiku, nuo 18 jokiu sokiu pokiu , o nuo devyniu miego :)

    AtsakytiPanaikinti